SM i Åstorp

24 JUN 2013 08:57
Sandra Salinger blev åtta när årets cykel-SM avgjordes på en relativt hård bana i Åstorp under lördagen.
  • Skapad: 24 JUN 2013 08:57

Start och mål i city och två backar på den fina Söderåsen. Trettioåtta damer startade här (Marie Emilsson sjuk) och Sandra satt med i en tätgrupp ända till det sista av åtta varv som skulle köras över 16 km. Världsstjärnan Emma Johansson gjorde mycket för att vinna solo men blev uppåkt på slutet av en kvintett. Tre här gjorde sedan upp om medaljerna. Normalt snabbast, Emilia Fahlin, vann en hård spurt före Emma och med Jessica Kihlbom, från Sexdrega, som bronsmedaljör. Sandra fanns sedan -1:25 efter och det var hennes bästa landsvägsresultat och kanske även totalt i karriären. Sandra är duktig på mtb långlopp men här var konkurrensen en helt annan. Mycket bra kört!

Söndagens tävling för herrarna över 205 km på samma bana fick en väntad utveckling när en ”morgonutbrytning” gjordes på utgången till det andra varvet. Långt kvar men det här är ju ett sätt för icke-favoriter att vara med i tävlingen. Resultatet blir ju oftast att dessa blir uppåkta, så inte här.
Med här fanns drygt tio man från olika klubbar vilket gjorde att dessa ett tag hade elva minuter i försprång. Normalt körs det in av proffs men här satt dessa utan lagmedlemmar och då blir det svårt. En kille som var tippad topp 5-10 var Michael Olsson från Höllviken i gruppen och han fick nu ett gyllene tillfälle att revanschera sig för vurpan i Vättern GP. Här dominerade han ju totalt bara för att vurpa när en hund sprang ut i gatan på sista varvet! Hemmaklubben Åstorp hade en glansdag när två av deras åkare fanns med hem från gruppen med Petter Persson som silvermedaljör och Anders Ekh femma.

Från vår horisont får vi glädja oss åt Burserydaren Håkan Nilssons blev bronsmedaljör på slutet av sin cykelkarriär! Ett resultat som säkert var resultatet av många år som elitcyklist ibland annat Luxemburg och Håkan blir stjärnan i helgens Västbolopp och GP i Burseryd.

En annan lokal åkare var Jimmy Bodin som fanns med under tio mil i den tidiga utbrytningen. Det kommer mer av egna initiativ tror vi. Slutligen Anders Stenberg, med mycket elitrutin, fanns med i huvudklungan i femton mil innan den decimerades kraftigt de sista milen. Anders blev 56:a totalt i en elva man stark klunga som avslutade de 126 startande seniorerna i ett soligt cykelväder så söndagen.

Skribent: Patrik Persson